Tuesday, 31 July 2012

Pandai tak saya..

Saya Awin, 1thn 7bln sgt suka mewarna melukis mcm lagi saya suka buat...


Mlm tadi saya dah lukis kat kerusi baru ibu.. Yeay

hihihi saya dah tak nak lukis kat buku lagi. saya nak lukis kerusi ibu juga..

muka yang tak bersalah langsung..


ni masa saya ikut ibu jln2 sabtu lepas,, penat sgtt

sampai lentok saya.. ibu punya hal

sedap tak air sirap saya.. 

peace yoooo




Monday, 23 July 2012

Sapa pernah makan somtam.. masih mencari2 dibazar shah alam..

 Nilah rupa Somtam tu..

Memang terbaik kalau makan utk berbuka..
Masakan ala2 thai. mcm2 rasa. masam manis urmm tak dapat nak gambarkan :)

Jom tgk resepi. mcm mudah nak buat sendiri..

Resepi kerabu betik SomTam.
Bahan-bahan :

1 biji betik muda, hiris memanjang, ketepikan
1 biji mangga muda, hiris memanjang, ketepikan
2 sudu makan kacang goreng – tumbuk kasar.
2-3 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air limau nipis
1 sudu teh gula
1 biji buah tomato, belah 4

Bahan tumbuk :
1 ulas bawang putih
2 tangkai lada merah/ lada api – tambah lagi jika mahu pedas
1 sudu teh udang kering, rendam air panas sampai kembang

Cara penyediaan :

Tumbuk bawang putih, lada dan udang kering. Masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan kacang goreng, betik dsn mangga muda. Gaul hingga sekata.
Tuangkan sos ikan, air limau nipis, gula dan tomato
Kacau hingga mesra dan sajikan segera.


Mudah n simple cubalah.. Saya suka makan & sgt suka makan..
Ini juga makanan tersedap yg pernah saya rasa..
Hubby pun mkn sekali hari2 minta suruh beli :)
Hari ni cuba cari kat Bazar sek 20 shah alam pulak. harap2 adalah kan ...

Monday, 9 July 2012

jOm mASaK kEk cOkLAt kUkUS mOIst

Salam.
Ramai kawan2 yg inbox intan minta resepi kek coklat kukus ni..
Sedap katanya yg int jual ni.. Hihihi.. Kalau kat Tempat kerja int, mereka kata kek ni kek sawan or kek ganja.. Ni barula ada masa nak meng update resepi kat blog yg tak seberapa ni.
sebelum tu kita tgk gambar. cuci2 mata dulu..


Kek coklat kukus
Bahan-bahan :
(A)
1cawan minyak masak
1cawan susu cair
1cawan gula kastor
1/2 cawa susu krimer manis
1cawan sebuk koko

(B)
1 1/2cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
(C)
3 biji telur, dipukul sehingga sebati

Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan-bahan A dalam sebuah periuk. Kacau atas api perlahan hingga gula hancur. Jangan sampai mendidih.Angkat dari api dan biarkan suam.
2. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan kacau rata.
3. Ayakkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.
4. Rehatkan adunan 20 minit. Tuangkan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus selama 20 minit hingga masak.


Senang jer resepi ni.. cubala buat sendiri untuk hari raya nanti.. tak rugi pun modal sgt kecil.. memang berbaloii

aHLi2 tAEkwAnDo tTdi sHaH aLAmm

Ni sume ahli2 taekwando ttdi shah alam..
sesi bergambo laa
tah per cikgu dia nak buat masuk album kot ..
pas tu ibu syafiq ni jugakla yg kena tolong snap snap snap..  

tu cikgu dia tgh wat arrangement

baiknya murid2 ni suma dgr cakp cikgu

haaa dah cantik dah.. tu sibuk la ngan anak ibu awin tu pun nak bergambor 

cikgu pun susun la si kecil comel molek adk wiwin kat tepi kakak dia..
dah rupa ahli taekwando pulak. hihihi

Amboi kakak tunjuk skill nampak.
owh syamil tgk per tu nak oii.
k lah sampai sini jer.. nanti kita update lagi pasal depa 3 beradik ni




Sunday, 8 July 2012

Kalini ku pergi ciast pulak..

7-7-12 pergi ciast pulak.. dah dekat ngan rumah.. saja la pi jln2 kejap.. kali ni pi ngan anak2 jer sebab hubby kerja.. byk aktiviti yg ada. main psp, sukaneka, pertandingan mewarna dll.kali ni tak joint apa2 pertandingan, saja pusing2 ambil angin...
Awin bersama 2 botol susunya .. kihkihkih

Happy bila dapat jln2

Antara pameran kereta yg ada.

Kawasan ciast

Upin Dan Ipin pun datang.

Apalagi sibuk menyibuklaa budak2 3 org ni,

Pandai upin tu bergambarkan.. mcm2 pesen dia buatnya..

Lepas tu lapar, beli makanan beli air yeahh balik..
Per lagi la activiti lepas ni.. lokasi kena cari area sel jer.. Jimat kos belanja.. hihihihi


Tuesday, 3 July 2012

YeAy yEey aNak mEnAkAn yG pALiNg eNchem N:)

3/7/12 Abg Rizal sms pukul 5 pg. Kakak ipar dah masuk Wad Bersalin..
Tak Dapat la nak pergi sebab kerja.. Doakan akk ros dari jauhjer supaya semua selamat..Dlm pukul 3pm abg rizal call dapat bb boy.. Alhamdulillah semua selamat..
Apalagi pukul 5pm bekejarla pergi sek 20 amik mak terus pergi hospital DEMC.
Tempat baru memang bersih & cantik

Dah mcm pasarraya kat sini

bilik 305 ni bukan hotel tau, tp hospital.hihihihi

Cian Kak Ros 

Hahaha Abg Rizal tu dah tak senang duduk dibuatnya :0)
Terbaik dr abg layanan istimewa utk isteri tersayang

Nilah mak intan.. Tak sabar nak tgk cucu br dia.. 
BB lambat sebab tgh minum susu.

Kakak tgh menyesuaikan diri kat hospital ni.. 

Ya Allah Hensom betul bb ni.. Like father dia :)

Assalamualaikumm bb bgnlaaa mak cu dtg ni..

ish ish ish tido lagi

Bangunla dik..

Mak cu dah nak balik.. masih tak nak bgn.. Nanti jumpa lg laaa 


Wah teruja pemandangan ni. cantik dr atas.
Paling happy mak n abah dapat cucu lagi..
Segalanya berjalan dgn lancar Alhamdullilah syukur 


Sunday, 1 July 2012

26 hari lagi nak sambut 10thn..

Al-kisahnya maka terjadikah kisah ,,, pertemuan pertama kali. mata bertentang mata n jatuh kehati... Akhirnya kejinjang pelamin.. Dikurniakan 4 cahaya mata syafiq, yasmin, syamil n syazwin..
10 Thn punya pasal. keluar juga la mkn malam.. Kalau tak kami semua suka makan kat rumah lagi sebab boleh makn tambah nasi n lauk.hihihi.. memang kuat makan n suka makan..
tak jauh pun TTDI jer

Syafiq dah Lapar

Wah kakak dah pilih menu

Ibu tgh fikir nak mkn apa yg best

Awin lagi happy siap tumpahkan air lg

Makanan dah sampai jom makan..Chiken chop wah makan sampai tak habis.. pinggan jer size xxl
Yasmin makan carbonara spegetti.. kedekut semua tak boleh makan dia punya sikit..
Syamil makan Nasi goreng special. tak sempat ambil gambar sebab dia duduk sebelah ibu..
Byk lg makanan yg d order tapi tak der la dlm gambar sebab ibu dah lapar,, sampai lupa ambil gambar hihihi.
selamat menjamu selera.. :) LUV u HUBBY 4 EVEr N EvER 

HaRii TeRBuKa NaVy kat Pusat Hidrogafi

Sabtu lepas saja buang masa jalan2 pergi Hari terbuka Navy.. kat west port pulau indah, PortKlang.
Anak2 cuti tak der aktiviti taekwando.. apalagi masa untuk berjoyah setelah penat 1 minggu bekerja.. hihihi
Memang best, memang letih, memang terbaik.......


Awin teruja sgt tgk mcm2 ada

ibu pun tumpng sekaki.. tak malu betul..

masa untuk bermainnn

yasmin..kakak yg periang..



Gaya seorang pemain golf..tak pandai pun tapi masuk juga la lubang tu.. 
Yasmin main sukaneka, menang dapat keychain angrybird

Lepas penat masuk pertandingan mewarna pulakk.. Tekun sgt sebab nak menang hadiah..

Adik awin pun sibuk amik a.syamil punya. kategori 0-2thn hihihi

setiap peserta dapat ni

Alhamdulillah dapat hamper wat makan tghr nanti.
Bak kata pepatah : untung sambut timbul, untung batu tenggelam..
Teringat dinner thn 2011 yg lepas dapt tv LCD 42', Alhamdulillah 

Org kata rezeki tu bukan dr Duit jer.. Mcm2 kalau Allah tu nak bg.. Nilah contohnya

Yasmin n Awin yg comot
Naik Van Abg Navy yg bw

Alahai best main benda ni.. 

Awin pun nak cuba nasib tapi br 2 thn tak boleh

tu hadiah kat tgn Awin. a.shafiq dapat

Syamil tunjuk skill.. tak masuk lobang pun :( hihihihi



penat mewarna kita minum dulu

awin nak jadi paskal(pasukan khas laut)


pic by hubby

Balik awal awin dah mengantuk.. lepas balik suma tido sebab letih.. mcm2 dapat hadiah cawan, majalah, pensil warna dll...